community around the world.

Activity Discussion Math Speed, Distance and Time (Class 8)

• # Speed, Distance and Time (Class 8)

Posted by on June 23, 2023 at 8:51 pm

A motor car starts with a speed of 70 km/hr with its speed increasing every 2 hours by 10 km/hr. In how many hours will it cover 345 km?

(a) 21/4 hr

(b) 4 hr 5 min

(c) 9/2 hr

(d) Can’t be determined

replied 3 months ago 2 Members · 1 Reply
• ### Punith

Member
June 23, 2023 at 10:30 pm
0

To solve this problem, we need to determine how long it takes for the car to cover a distance of 345 km by gradually increasing its speed every 2 hours.

Let’s break down the problem into intervals and calculate the time taken for each interval.

Interval 1:

Initial speed = 70 km/hr

Time taken = 2 hours

Distance covered = Speed × Time = 70 km/hr × 2 hr = 140 km

Interval 2:

Speed after 2 hours = 70 km/hr + 10 km/hr = 80 km/hr

Time taken = 2 hours

Distance covered = Speed × Time = 80 km/hr × 2 hr = 160 km

Interval 3:

Speed after 4 hours = 80 km/hr + 10 km/hr = 90 km/hr

Time taken = 2 hours

Distance covered = Speed × Time = 90 km/hr × 2 hr = 180 km

Total distance covered in the above intervals = 140 km + 160 km + 180 km = 480 km

Now, we need to determine how much time is needed to cover the remaining distance of 345 km (480 km – 345 km = 135 km) with a constant speed of 90 km/hr.

Time taken for the remaining distance = Distance / Speed = 135 km / 90 km/hr = 1.5 hours

Adding the time taken for the intervals and the remaining distance, we get:

Total time taken = 2 hours + 2 hours + 2 hours + 1.5 hours = 7.5 hours

Converting 0.5 hours into minutes, we have 0.5 hours × 60 minutes/hour = 30 minutes.

Therefore, the car will cover 345 km in 7 hours and 30 minutes.

The closest option to this answer is (b) 4 hr 5 min.

Start of Discussion
0 of 0 replies June 2018
Now
+